Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) ve Olof Palme Uluslararası Merkezi işbirliğiyle Türkiye’de insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla “Ağları Kurma ve Birleştirme” projesi başlatıldı. İlk oturumunun 1 Aralık 2024’te yapıldığı projeye, um:ag ev sahipliği yaptı. Oturum; birçok sivil toplum örgütleri (STÖ), gazeteciler, aktivistler ve akademisyenlerin katılımıyla yapıldı.
Proje, Türkiye’nin 7 bölgesinde kurulması planlanan sivil toplum örgütleri (STÖ) iletişim ağları kurmayı amaçlıyor. Kurulacak ağlarla, insan hakları ve çevre odaklı faaliyetlerin etkinliğini artırmayı ve sivil toplumun hak temelli bir yaklaşımla sesini daha güçlü duyurması hedefleniyor. Ağları Kurma ve Birleştirme Projesi, STÖ'lerin birbirleriyle kuracakları diyalogları kolaylaştırmayı hedeflerken toplumun geniş kesimlerine ulaşarak insan hakları ve demokrasi konularında farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Oturum, Gazeteci Mehmet Şafak Sarı’nın “Meyda ve Etkili İletişim Stratejileri” isimli sunumuyla devam etti. Sarı yaptığı sunumda; gazetecilerin, kurumların ve STÖ’lerin kullanmalarının etkili olacağı araçları tanıttı. Tanıttığı araçların birçok kurum için vazgeçilmez olabileceğinden bahseden Sarı, medya ve iletişimin, STÖ’lerin en kuvvetli aracı olduğu ifade etti.
Oturumun son konuşmacısı, “İnsan Hakları ve Savunuculuğu için Ortak Hareket Planı” başlıklı konuşmasıyla Hakan Ataman oldu. Ataman’ın sunumu STÖ’ler ve toplum arasındaki bağlardan bahsederken bu bağların güçlenmesi gerekliliğinin altını çizdi.
Soru-cevap ve tartışma atölyesi etkinliğiyle devam eden oturum, katılımcıların sonraki toplantılar için bıraktığı notlarla son buldu.